Kurser i tai chi

Tai Chi Chuan har 5 huvuddelar och vi fokuserar just nu på 3 av dessa. Vi tränar handform, pushing hands och applikationer/sanshou . Passen är öppna för både nybörjare och fortsättare med löpande intag under terminen. Nedan en beskrivning av kursens innehåll och stilens 5 delar.

Gratis prova-på och löpande intag

Höstterminen kostar 1600 kr (Studentpris 1300:-) och pågår mellan v. 35-v. 50. Det är alltid gratis att prova på ett pass så att du kan testa om Tai Chi är rätt för dig. Det är också löpande intag till kursen så det går bra att börja när som under terminen.

Betalning görs till BG 296-1837, skriv namn och grupp i meddelanderutan eller swisha.

Tider HT 2018, start v. 35, nybörjare och fortsättare tränar tillsammans

Söndagar 17.00-18.00 – Handform

Söndagar 18.00-19.00 – Pushing Hands och applikationer

Plats

Kurserna hålls i Föreningshuset Fontänens gymnastiksal, Västra vägen 32, Linköping

 Tai chi handform

I denna stilen finns 2 korta och en lång handform, dessa består av självförsvarsrörelser t.ex slag, parkeringar, sparkar, kast, svep, låsningar m.m, som knyts ihop till ett sammanhängande mönster. När man tränar handformen utförs rörelserna i ett mjukt, avspänt och följsamt tempo och passar därför bra för den som trivs med att träna för hälsa och avslappning. Handformen mjukar upp kropp och sinne och du tränar koordination, styrka och rörlighet. Här kan du se hur korta handformen ser ut.

Pushing hands 

Pushing hands har sitt ursprung i att träna olika kvaliteter och tekniker för närkamp. För att lära kroppen rätt rörelsemönster och koordination tränar vi i ett lugnt och mjukt tempo. I denna stil har vi 8 olika pushing hands övningar samt 3 former av tävlings pushing hands. De olika övningarna tränar lite olika saker och tillsammans ger de oss en helhet. Vi tränar olika sätt att förflytta oss, olika kraftriktningar i anfall och försvar samt att lyssna och agera på motståndarens rörelser. Avstånd, positionering och tajming i förhållande till motståndaren tränas också. Rolig och utvecklande träning med våra träningskompisar.

Applikationer/Sanshou

Applikationer innebär att vi tillämpar tekniker framförallt från handformen men även andra tekniker. Vi tränar oftast i par, två och två, och utför olika tekniker som slag, sparkar, pareringar, kast och låsningar, för att få förståelse för hur de ska fungera i praktiken.

Jämfört med handform är detta pass mer fysiskt krävande och passar för dem som vill träna kampsports delen av tai chi chuan. Träningen utmanar koordination, styrka och rörlighet men vi tränar också tajming, avstånd och positionering. I fysdelen jobbar vi med slag, sparkar och kast i olika kombinationer och använder då handskar och mittsar som skydd för att kunna jobba med kontakt/träff. Till hösten kommer de som är redo även att börja träna lättare sparring där vi tränar fritt med slag, sparkar och kast/nedtagningar. För denna del av träningen krävs också handskar, benskydd, suspensoar och tandskydd. Tävlingsformen för detta kallas sanda.

Vapenträning: form och applikationer

I vår stil tränar vi även vapen. Dessa är sabel, spjut och svärd. Alla vapen har en form som återigen innehåller de tekniker som vi sedan kan träna som applikationer. Vi tränar då med trävapen och under kontrollerade former för att undvika skador. Denna träning börjar vi med efter att man tränat de andra delarna ca ett år.

Nei gong

Nei gong betyder ungefär inre träning och är en form av kampkonst qigong och består av 12 yin och 12 yang övningar. Traditionellt får man lära sig dessa övningar när läraren anser att man är redo och oftast lär man sig 4 yin övningar först och sedan 4 nya övningar i taget. Man tränar då enskilt med sin lärare för att lära sig teknikerna. Dessa kan man sedan träna hemma så ofta som varje dag men minst flera gånger i veckan för att känna effekten av träningen. Dessa övningar anses vara en viktig del i tai chi träningen.

Kompletterande träning!

Utöver dessa 5 delar tränar vi kompletterande träning som fysträning. T.ex boxa på säck, löpning osv.

Instruktör

Jag som är instruktör heter Mikael Wallin och har tränat flera kampsporter sedan 1991. Tai Chi har alltid varit min främsta kampsport och med två em-guld i bagaget och många års erfarenhet som instruktör hoppas jag kunna ge dig bra utbildning anpassad efter din förmåga.