Nu kommer våren – och trädgårdsarbetsrelaterade besvär

Äntligen är våren här! Det blir ljusare, grönare, solen värmer – och trädgårdssäsongen börjar. Trädgårdsarbete har många fördelar, som att det ger motion, frisk luft, hälsosam solvärme och för många också avkoppling och ett sätt att rensa tankarna. Men var försiktig så att du inte överanstränger dig – såhär års får många ont för att de trädgårdsarbetat och målat för intensivt. Här är några vanliga trädgårdsarbetsrelaterade besvär (och hur du undviker dem):

Ryggskott och ryggont
Ryggskott och ryggont drabbar alla oavsett ålder, och beror på att man belastar ryggen fel vid lyft eller sidovridningar, eller dålig hållning och ensidiga arbetsställningar. Förebygg ryggskott och ryggont genom att motionera, träna hållning och bålstabilitet, använd benen (eller hjälpredskap) vid tunga lyft och undvik vridningar i sidled.

Tennisarmbåge
Ont på underarmens ovansida, handen och/eller utsidan av armbågen, stelhet i armen och minskad kraft i handen. Drabbar oftare kvinnor än män och är vanligast bland dem som är 40 år eller äldre. Beror på inflammation på grund av överansträngning, exempelvis när du målar. Förebygg genom att variera armrörelserna och vila när du blir trött i händerna eller handlederna.

Golfarmbåge
Smärta på insidan av armen strax ovanför eller på insidan av armbågen, strålar ibland ner mot handen. Kan drabba alla som jobbar ensidigt med upprepade rörelser och beror på överbelastning i de muskelfästen som hjälper till att böja fingrar och handled. Undvik överansträngning, välj verktyg med fjädrande skaft och stretcha armarna regelbundet.

Tumbasartros
Drabbar framför allt kvinnor över 55 år, men även yngre och män. Ger värk när du gör vardagliga saker med händerna och beror på att brosket som ska vara stötdämpande för lederna har luckrats upp. Undvik monotona rörelser, tejpa och vila om du har värk.

Karpaltunnelsyndrom
Domningar och smärtor i handen på grund av att en nerv kommer i kläm till följd av svullnad i handleden. Kan drabba alla men vanligast hos gravida, medelålders och äldre kvinnor. Undvik enformiga handrörelser, ta pauser, rör ofta på fingrarna, använd handledsskydd.

Fortsätt arbeta i trädgården, men överansträng dig inte. Om besvären ändå dyker upp – boka gärna en tid för massage, som både lindrar och förebygger de flesta trädgårdsrelaterade besvär.

Taggar: , , , , ,

Till nyhetsarkivet