Gravid? Så lindrar massage dina besvär!

När man är gravid förändras både kroppen och hormonbalansen. Det är vanligt att man drabbas av besvär till följd av att man blir tyngre och får högre hormonhalter, särskilt sista trimestern när fostret är stort och det är trångt i magen.

Massage är en bra investering för dig som är gravid, eftersom det lindrar värk och dessutom ökar ditt psykiska välmående. Inte nog med det – flera studier har dessutom påvisat att regelbunden massage under graviditeten leder till färre komplikationer i samband med och efter förlossning.

Specialanpassad bänk och extra lyhördhet
Vi utför gravidmassage på en specialanpassad bänk som är utformad så att du ska kunna ligga bekvämt på mage hela graviditeten. Självklart är vi också extra lyhörda för vad som känns bra för dig. Behandlingen inriktas på att lindra de specifika besvärsområden som just du upplever.

Här är några exempel på vad gravidmassage kan lindra:

Foglossning och falsk ischias
Foglossning är vanligt och beror på att fogarna som håller ihop bäckenbenen luckras upp för att ge plats åt barnet när det ska födas. Ibland strålar smärtan ner i ljumskarna, sätet och på baksidan av låret, vilket kallas falsk ischias och beror på att ischiasnerven kommer i kläm. Värken kan lindras med massage och du får också råd om vad du själv kan göra för att minska belastningen på fogarna.

Smärtor och stelhet i rygg, säte, nacke och skuldror
Ryggproblem som inte är foglossning beror främst på att kroppshållningen förändrats vartefter magen blivit tyngre, samt att livmodern och fostret trycker på nerver och mjukdelar. Massage mjukar upp spända muskler och muskelknutor och ökar blodcirkulationen, vilket lindrar smärtan.

Kramp och smärta till följd av svullnad
Svullnader under graviditet beror oftast på att kroppen samlar vätska, vilket i sin tur leder till sämre blodcirkulation och tryck på smärtkänsliga vävnader. Exempel på smärttillstånd som kan uppstå till följd av svullnad är vadkramper (oftast nattetid) och karpaltunnelsyndrom (nervinklämning i handleden). Massage kan minska vätskeansamlingarna och öka blodcirkulationen.

Stress och förlossningskomplikationer
Det har gjorts flera studier på massagens effekter under graviditet och de visar att förutom värklindring så leder regelbunden massage till mindre oro, förbättrat immunförsvar, bättre sömn och lägre halter av stresshormon. Man har kunnat konstatera färre komplikationer både under och efter förlossningen, samt minskad risk för låg födelsevikt och för tidigt födda barn.

Kan massage orsaka missfall?
Nej. Förr trodde man att massage kunde leda till missfall och för tidig förlossning. Det är en myt som tyvärr fortfarande lever kvar och gör en del massörer tveksamma till att massera gravida för att man inte vill få skulden om ett missfall skulle ske. Men forskningen har inte kunnat visa något samband mellan massage och missfall – tvärtom har man kunnat visa att stressreduceringen och den förbättrade blodcirkulationen leder till minskad risk och dessutom stimuleras fostrets tillväxt. Så unna dig regelbunden massage under graviditeten – det är positivt både för dig och ditt barn!

Taggar: , , , , ,

Till nyhetsarkivet