Massör, naprapat eller sjukgymnast – vem hjälper dig med vad?

När du får ont i ryggen blir du ofta rekommenderad att gå till en kiropraktor. Eller en naprapat. Eller kanske en massör, sjukgymnast, eller akupunktör. Alla dessa behandlar kroppen på olika sätt, men vad skiljer dem egentligen åt?

Kiropraktor
En kiropraktor behöver legitimation för att få vara verksam, vilket Socialstyrelsen utfärdar efter en femårig utbildning. Behandlingen består oftast framför allt av manipulation eller justering av skelettet, vilket kan få bort låsningar som ger värk. En behandling tar oftast inte mer än ungefär tio minuter. Några av de vanligaste besvären som en kiropraktor behandlar är ryggskott, nackspärr och ischias.

Naprapat
För att få licens att kalla sig naprapat krävs fyra års utbildning och ett års praktik. En naprapat manipulerar, masserar och stretchar kroppens muskler och leder, oftast med händerna men ibland även med elbehandlingar. En behandling tar i regel 30-45 minuter. En naprapat arbetar främst med rygg-, led- och muskelbesvär.

Sjukgymnast
Legitimerad sjukgymnast blir man efter tre års utbildning. En sjukgymnast förebygger och behandlar framför allt störningar i människors rörelseförmåga. Man behandlar smärta, stelhet, muskelsvaghet, andningsproblem m.m, ofta med rörelser, övningar och rehabiliteringsprogram.

Akupunktör
En akupunktör har vanligen 3-5 år utbildning inom traditionell kinesisk akupunktur bakom sig. Behandlingen är oftast 20-40 minuter lång och består av att akupunktören sticker tunna, sterila nålar på bestämda punkter på kroppen, vilket ska verka smärtlindrande och avslappnande.

Massör
En certifierad massör eller massageterapeut ska ha utbildat sig på någon av de skolor som Branschrådet Svensk Massage rekommenderar, oftast 1-2 år. En massör fokuserar vanligen på problem i muskulaturen, och arbetar med massage och muskeltöjningar för att förebygga och lindra smärta, stelhet och stress. En behandling kan vara allt från 30 till 80 minuter beroende på massagetyp.

Beskrivningarna ovan är generella och inte sällan arbetar man lite mellan gränserna oavsett vilket av yrkena man har. Men skillnaderna mellan teknik, pris och behandlingslängd är oftast större än effekterna av behandlingen. Vilket som passar bäst är oftast individuellt och ibland kan en kombination vara att föredra. På Aktiv Träning & Massage arbetar vi med massagebehandlingar, men sjukgymnast och naprapat finns i samma lokaler. Hör av dig om du vill veta mer eller boka en tid!

Taggar: , ,

Till nyhetsarkivet